Για περισσότερα από 40 χρόνια, η Wilson Learning μελετάει και ασχολείται με το θέμα της Ηγεσίας, έχοντας βοηθήσει τους πελάτες της να αναπτύξουν τα δικά τους μοντέλα και να εφαρμόσουν πρακτικές ηγεσίας που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες τους. Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι από το πως οι ηγέτες βλέπουν τη θέση τους και το σκοπό τους μέσα στην εταιρία, καθορίζεται ο βαθμός επιτυχίας της εταιρικής στρατηγικής. Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζουμε τη δική μας οπτική γωνία σχετικά με την ηγεσία, που συνοψίζεται στο ότι για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να διατηρεί μια ισορροπία ανάμεσα στην Ουσία και στον Τύπο. Κάνουμε μια εκτενή αναφορά για το πως η Ουσία και ο Τύπος εκφράζονται από τους σημερινούς ηγέτες. Επιπροσθέτως, δείχνουμε πως τα διαφορετικά επίπεδα ηγεσίας έχουν ανάγκη από διαφορετικούς Τύπους, τονίζοντας, ωστόσο, ότι όλα πρέπει να είναι δομημένα σε μια κοινή Ουσία.
Για την Wilson Learning, ο σκοπός του ηγέτη είναι να εμπλέκει και να δεσμεύει τους άλλους στο να δίνουν όλη τους την ενέργεια για τη δημιουργία «αξίας» και την επίτευξη των στόχων. Αυτή η απλή φράση περιέχει κάποια σημαντικά στοιχεία που αποτελούν τον πυρήνα της δικής μας φιλοσοφίας:
- «Να εμπλέκει άλλους». Αυτή είναι μια ευδιάκριτη διαφορά ανάμεσα στον ηγέτη και σε οποιοδήποτε άλλο άτομο συμμετέχει στην επίτευξη των στόχων. Για να επιτυγχάνονται συγκεκριμένοι και προκαθορισμένοι επιχειρηματικοί στόχοι, οι ηγέτες δεν πρέπει μόνο να κατευθύνουν αλλά και να εμπνέουν τους άλλους. Θα πρέπει, επίσης, να χρησιμοποιούν το ταλέντο του καθενός και να το συνδέουν με το όραμα της εταιρίας.
- «Να δεσμεύει τους άλλους να δίνουν όλη τους την ενέργεια». Δεν είναι αρκετό για τους ηγέτες να οδηγούν τους ανθρώπους τους στην «ευθυγράμμιση» ή στη συμμόρφωση με τη στρατηγική ή τις πολιτικές της εταιρίας. Ο πραγματικός ηγέτης «τροφοδοτεί» τον κόσμο του με πάθος, που αποτελεί το καύσιμο για να επιτύχει υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης. Έτσι, οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι και αισθάνονται πρόθυμοι να δώσουν όλη τους τη δημιουργικότητα, την ενέργεια και τη γνώση που διαθέτουν για την εταιρία τους και αυτό να το κάνουν σε καθημερινή βάση. Ως αντάλλαγμα, οι εργαζόμενοι παίρνουν πίσω οτιδήποτε χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να κερδίσουν επαγγελματική αναγνώριση.
- «Δημιουργία αξίας και επίτευξης στόχων». Οι αποτελεσματικοί ηγέτες γνωρίζουν ότι για να επιβιώσουν και αναπτυχθούν, οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποκτούν προστιθέμενη αξία από την εταιρία. Έχοντας ικανοποιημένους εργαζόμενους, παρέχοντας καλύτερα προϊόντα στους πελάτες και εξασφαλίζοντας στους μετόχους ότι θα έχουν οικονομικά οφέλη, οι αποτελεσματικοί ηγέτες επιχειρούν να κάνουν τους άλλους να είναι πιο στοχευμένοι στον παράγοντα της προστιθέμενης αξίας – μέσω της προσωπικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Από την εμπειρία που έχουμε στο τομέα της ηγεσίας, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι ηγέτες που έχουν εκπληρώσει τον σκοπό τους – να εμπλέκουν και δεσμεύουν τους άλλους στο να δίνουν όλη τους την ενέργεια για τη δημιουργία «αξίας» και την επίτευξη των στόχων – έχουν με επιτυχία ενσωματώσει την Ουσία και τον Τύπο της αποτελεσματικής ηγεσίας. Η Ουσία είναι εκείνα τα σημαντικά χαρακτηριστικά που προσδίδουν στους ηγέτες την ταυτότητα τους ή την προσωπική τους σφραγίδα. Ο Τύπος είναι όσα λέει και κάνει ένας ηγέτης. Στη πραγματικότητα, πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: το να «είναι» κάποιος ηγέτης και να «πράττει» ως ηγέτης.
Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί ηγέτες που δεν μπορούν να συνδυάσουν την Ουσία και τον Τύπο. Οι περισσότεροι από μας μπορούν να φέρουν στο μυαλό τους τη συνεργασία τους με κάποιον ηγέτη που χαρακτηρίζονταν από πολύ Τύπο και ελάχιστη Ουσία – έναν ηγέτη που δρούσε αποτελεσματικά χωρίς ωστόσο να πετυχαίνει το υψηλότερο επίπεδο δέσμευσης από τους ανθρώπους του. Αυτοί είναι οι ηγέτες που δίνουν την εντύπωση ότι ζητούν πολλά από τους άλλους αλλά όχι τόσα πολλά από τους ίδιους τους εαυτούς τους. Δίνουν την εντύπωση ότι δεν μπορείς εύκολα να τους εμπιστευτείς γιατί δεν είσαι βέβαιος για τις προθέσεις τους ενώ φαίνεται να προσπαθούν να ευθυγραμμίσουν τους ανθρώπους τους με τους στόχους της εταιρίας χωρίς να καταφέρνουν να τους δεσμεύουν πραγματικά.
Επίσης, μπορούμε να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας συνεργασίες με ηγέτες που διέθεταν πολύ Ουσία αλλά λίγο Τύπο. Αυτοί είναι ηγέτες που δημιουργούν αίσθημα εμπιστοσύνης και δέσμευσης στους άλλους αλλά που δεν έχουν την ικανότητα να κατευθύνουν την ενέργεια και τη δυναμική – τη δική τους και των ανθρώπων τους – προς μια κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, έχουν εμπιστοσύνη στις αξίες τους αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις ικανότητες τους.
Η προσέγγιση της Wilson Learning στην αξιολόγηση και στην ανάπτυξη των ηγετών δημιουργήθηκε με τη πρόθεση να συνδυαστεί στην ηγεσία τόσο η Ουσία όσο και ο Τύπος. Η Ουσία σχετίζεται άμεσα με αυτό που εμείς ονομάζουμε «Ηγετικό Χαρακτήρα» – είναι όλα εκείνα τα στοιχεία της ηγεσίας που διαμορφώνουν την εικόνα για το πως οι άνθρωποι βλέπουν και αντιμετωπίζουν την ηγεσία. Αντιθέτως, ο Τύπος αντιπροσωπεύει εκείνα τα στοιχεία της ηγεσίας που εξαρτώνται άμεσα από το επίπεδο του ηγέτη και τους λειτουργικούς του ρόλους στην επιχείρηση.
ΗΓΕΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ
Πολλοί αναποτελεσματικοί ηγέτες προσβλέπουν σε μια ηγετική θέση πιστεύοντας ότι θα έχουν τη δύναμη και την εξουσία να κάνουν κάποια πράγματα με τον τρόπο που εκείνοι θέλουν ή πιστεύουν. Ωστόσο, η εμπειρία μάς λέει ότι οι πιο πολλοί αποτελεσματικοί ηγέτες αρχίζουν να αναπτύσσονται ρωτώντας τους εαυτούς τους όχι τι θα μπορούσαν να κάνουν έχοντας τη δύναμη του ηγέτη αλλά τι είδους ηγέτες θα ήθελαν να είναι. Αυτή η ενδοσκόπηση και η αυτοαξιολόγηση αποτελούν αρχές και αξίες που καταδεικνύουν το ηγετικό πνεύμα που μπορεί να διαθέτει κάποιος.
Ο Ηγετικός Χαρακτήρας αποτελείται από αξίες, χαρακτηριστικά και μια καθαρότητα του σκοπού και του ευρύτερου στόχου που θέτει, σε ατομικό επίπεδο, ο κάθε ηγέτης. Ο Ηγετικός Χαρακτήρας εκφράζεται μέσω της συνέπειας της συμπεριφοράς – που είναι ο βαθμός στον οποίο ένας ηγέτης συνδέει τις πράξεις του με όσα λέει και εκφράζει. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει, είτε στην επαγγελματική είτε στη προσωπική τους ζωή, έναν ηγέτη που λειτούργησε ως πρότυπο Ηγετικού Χαρακτήρα. Ήταν εκείνος ο ηγέτης που επέδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για σας, σε ατομικό επίπεδο, που σας βοήθησε ή υποστήριξε να αναπτυχθείτε επαγγελματικά και που πάντα έμοιαζε να παίρνει αποφάσεις έχοντας διαύγεια, καθαρότητα και σαφή προσανατολισμό. Είναι το είδος του ηγέτη το οποίο «τραβάει» τους ανθρώπους και τους καθιστά πρόθυμους να δώσουν το υψηλότερο επίπεδο της ενέργειας τους.
Έχουμε καταλήξει ότι λίγες εταιρίες ή ηγέτες καταφέρνουν να καθορίσουν τα σημαντικά στοιχεία του Ηγετικού Χαρακτήρα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Στην πραγματικότητα, η έρευνα μας έχει υποδείξει περισσότερους από 16 παράγοντες ηγετικού χαρακτήρα που σχετίζονται με την επιτυχημένη ηγεσία. Η Wilson Learning τους κατηγοριοποιεί σε τρία βασικά συστατικά στοιχεία: Προσωπικός Χαρακτήρας, Κοινωνικός Χαρακτήρας και Εταιρικός Χαρακτήρας.
- Προσωπικός Χαρακτήρας. Είναι ο χαρακτήρας που θα πρέπει να παραμένει σταθερός και αποφασιστικός σε κάθε αλλαγή που συμβαίνει στο περιβάλλον
- Κοινωνικός Χαρακτήρας. Δείχνοντας σεβασμό στους άλλους, κατανόηση και αναγνωρίζοντας τις ατομικές διαφοροποιήσεις
- Εταιρικός Χαρακτήρας. Η προθυμία να τοποθετήσουμε τις ανάγκες των πελατών και της εταιρίας μπροστά από τις προσωπικές μας ανάγκες.
Οι αποτελεσματικοί ηγέτες επιδεικνύουν μια ισορροπία και των τριών βασικών συστατικών στοιχείων και τις δέχονται σαν πρωταρχικές αξίες.
Ο Ηγετικός Χαρακτήρας αποτελεί τη βάση ή την Ουσία για την αποτελεσματική ηγεσία. Πρόκειται, επίσης, για ένα από τα ελάχιστα απτά στοιχεία της ηγεσίας. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι ο Ηγετικός Χαρακτήρας δεν μπορεί να αναπτυχθεί – είτε τον έχουν κάποιοι μέσα τους είτε όχι. Εμείς πιστεύουμε ότι όχι μόνο οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν τον Ηγετικό Χαρακτήρα αλλά θα πρέπει να το κάνουν αν έχουν τη φιλοδοξία να βελτιώσουν τις ηγετικές τους ικανότητες. Τοποθετώντας το πιο απλά, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι δεν μπορεί κάποιος να αναπτύξει ένα ηγέτη αν πρώτα δεν μπορεί να αναπτύξει το άτομο. Επίσης, αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιχειρήσεις δεν αναπτύσσουν Ηγετικό Χαρακτήρα με τους ίδιους τρόπους που αναπτύσσουν άλλες ικανότητες ηγεσίας. Η ανάπτυξη του Ηγετικού Χαρακτήρα προϋποθέτει από τους ηγέτες να κατανοήσουν και αξιολογήσουν το δικό τους σύστημα αξιών, να αυξήσουν το επίπεδο της αυτογνωσίας τους και να απεμπλακούν από ξεπερασμένα πρότυπα σκέψης και δράσης. Μέσα από ένα συνδυασμό εμπειριών, καθοδήγησης και υποστήριξης, κάποιος μπορεί να δημιουργήσει το απαραίτητο υπόβαθρο προκειμένου να αναπτύξει τον Ηγετικό του Χαρακτήρα.
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΡΟΛΟΙ: Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ
Ο Ηγετικός Χαρακτήρας αποτελεί τη βάση για την αποτελεσματική ηγεσία αλλά από μόνος του δεν είναι αρκετός. Παράλληλα, απαιτούνται ικανότητες και γνώση για να υπάρχει η σωστή υλοποίηση, να πραγματώνονται οι αξίες και τα οράματα, να τηρούνται οι αρχές και η φιλοσοφία και να είναι σε θέση ο ηγέτης να παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα. Από την εμπειρία μας, οι ικανότητες που απαιτούνται προκειμένου να ασκήσει κάποιος αποτελεσματική ηγεσία μπορούν να συνοψισθούν σε τέσσερις βασικούς ρόλους που πρέπει να έχει ένας ηγέτης: Οραματιστής, Στρατηγικός, Διευκολυντής, Συνεισφέρων.
Αυτοί οι ρόλοι συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, έχοντας ο καθένας τη δική του αξία στην αποτελεσματική ηγεσία. Η αναποτελεσματικότητα έγκειται στο ότι αυτοί οι ρόλοι δεν μπορούν να έλθουν σε ισορροπία από όλους τους ηγέτες. Για παράδειγμα, αυτό που λένε κάποιοι ηγέτες είναι ότι ο ρόλος του Οραματιστή εστιάζεται στον καθορισμό της κατεύθυνσης ενώ ο Στρατηγικός ρόλος διασφαλίζει ότι εξυπηρετείται το όραμα της εταιρίας μέσω της σωστής στρατηγικής. Ο Διευκολυντής εξασφαλίζει ότι όλα τα μέλη της ομάδας εμπλέκονται με τον κατάλληλο τρόπο στις διαδικασίες. Ο Συνεισφέρων διασφαλίζει ότι τα ταλέντα και τα δυνατά σημεία όλων των ανθρώπων αξιοποιούνται καταλλήλως. Αυτοί οι τέσσερις ρόλοι φαίνονται να είναι σε αντιδιαστολή μεταξύ τους για έναν ηγέτη και ίσως αυτός να είναι ο λόγος για τον οποίο οι πραγματικοί ηγέτες τους υιοθετούν, αφού αποτελούν πραγματική πρόκληση.
Ένας αποτελεσματικός ηγέτης καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτούς τους ρόλους και ακόμα περισσότερο να τους ενσωματώσει στον Ηγετικό Χαρακτήρα.
Διαφορετικές καταστάσεις επιτάσσουν διαφορετικό τύπο ηγεσίας. Για αυτό τον λόγο, η σημαντικότητα του κάθε ρόλου ποικίλει και διαφέρει ανάλογα με το επίπεδο του κάθε ατόμου και τις ανάγκες της κάθε εταιρίας. Όμως, και οι τέσσερις ρόλοι είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματική ηγεσία σε κάθε επίπεδο. Ένας first-line manager μπορεί να πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο ρόλο του Στρατηγικού αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει τελείως το ρόλο του Οραματιστή. Ο Πρόεδρος ή ο Διευθύνων Σύμβουλος θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του Οραματιστή και λιγότερο σε αυτό του Συνεισφέροντα, αφήνοντας περισσότερα διαχειριστικά θέματα στην ομάδα που βρίσκεται από κάτω του. Ωστόσο, θα χρειαστεί, σε πολλές περιπτώσεις, να ληφθούν αποφάσεις που ο Πρόεδρος μιας εταιρίας να χρειαστεί να έχει και ικανότητες Συνεισφέροντα. Οι αποτελεσματικοί ηγέτες δρουν έχοντας την οπτική γωνία και των τεσσάρων ρόλων.
Οραματιστής | Στρατηγικός | Διευκολυντής | Συνεισφέρων |
Καθοδηγεί τις ενέργειες για εταιρική και ατομική ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας και επικοινωνίας του οράματος και της μακροπρόθεσμης στρατηγικής | Διασφαλίζει ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι μέσα από τον σωστό προγραμματισμό, την αξιολόγηση της απόδοσης και των βελτιώσεων σε συστήματα και διαδικασίες | Δημιουργεί ένα περιβάλλον συναντίληψης και συμμετοχής με στόχο να διασφαλίσει αποτελεσματικές σχέσεις συνεργασίας | Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη των αποτελεσμάτων, συνεισφέροντας με τις δικές του εμπειρίες, γνώσεις και ικανότητες |
ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ |
|||
· Δημιουργία στρατηγικής
· Κατανόηση της αγοράς: των πελατών και του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος · Ανάπτυξη των ανθρώπων · Φορέας έμπνευσης για τους εργαζόμενους |
· Προσέλκυση και επιλογή ταλέντων
· Προβλέψεις και ιεράρχηση προτεραιοτήτων · Βελτίωση της απόδοσης των ανθρώπων · Βελτίωση συστημάτων και διαδικασιών · Συντονισμός δραστηριοτήτων |
· Ικανότητα δημιουργίας διαπροσωπικών σχέσεων
· Εσωτερική επιρροή για τη διαμόρφωση της στρατηγικής · Χειρισμός αντιπαραθέσεων · Αποτελεσματική επικοινωνία · Διαπραγμάτευση και επηρεασμός |
· Δημιουργία κλίματος πρωτοβουλιών και επίλυσης προβλημάτων
· Οξύνεια σε θέματα εμπορικής και οικονομικής πολιτικής · Δημιουργικότητα και νεωτερισμός
|
Ο Οραματιστής
Ο Οραματιστής καθοδηγεί την ατομική και εταιρική ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργία ενός οράματος το οποίο έχει μέσα του το στοιχείο της πρόκλησης. Αν και ο ρόλος του οραματιστή είναι σημαντικός σε κάθε επίπεδο ηγεσίας, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διαδικασία του ελέγχου που υπάρχει και ασκείται σε κάθε επίπεδο. Τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη θα πρέπει να κατανοούν πλήρως τη δομή της αγοράς και του ανταγωνισμού και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτή τη πληροφόρηση για να συνθέσουν το όραμα και την στρατηγική της εταιρίας. Επίσης, θα πρέπει να εμπλέξουν και άλλους στην τελειοποίηση του οράματος και στη συνέχεια να προωθήσουν το όραμα προς όλες τις κατευθύνσεις για να το καταστήσουν γνωστό. Όμως, ακόμα και οι first-line managers θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να μεταφράσουν αυτό το όραμα σε μια στρατηγική και σε έργο που θα πραγματοποιηθεί μέσω των ανθρώπων τους . Οι τελευταίοι θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν τη συνεισφορά που τους αναλογεί στην υλοποίηση του οράματος.
O Στρατηγικός
Αν ο Οραματιστής είναι εκείνος που ρωτάει «Τι;», O Στρατηγικός ρωτάει «Πως;». Αυτός ο ρόλος θέλει τον ηγέτη να διασφαλίζει τα εταιρικά αποτελέσματα τα οποία επιτυγχάνονται μέσα από την αποτελεσματική άσκηση της ηγεσίας, έχοντας συγκεκριμένες στρατηγικές και τακτικές. Ο αποτελεσματικός Στρατηγικός ηγέτης σχεδιάζει διαδικασίες οι οποίες είναι εφικτές και εμπεριέχουν το στοιχείο της πρόκλησης για τους εργαζόμενους. Αναθέτει αρμοδιότητες και καθήκοντα, θέτει στόχους, υποστηρίζει τους άλλους στη λήψη αποφάσεων, καταγράφει και αξιολογεί την απόδοση των ανθρώπων του και φροντίζει έτσι ώστε οι στόχοι να επιτυγχάνονται μέσω της αλληλοϋποστήριξης.
Ο Διευκολυντής
Ο Διευκολυντής δημιουργεί ένα περιβάλλον συμμετοχής με στόχο να προάγει αποτελεσματικές σχέσεις συνεργασίας – μια σημαντική υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο ηγεσίας. Στον ρόλο του Διευκολυντή, οι αποτελεσματικοί ηγέτες έχουν να χειριστούν τις αντιπαραθέσεις, να κτίσουν ομαδικό πνεύμα, να εφαρμόσουν τεχνικές επικοινωνίας, να επηρεάσουν ανθρώπους και καταστάσεις. Για να εκπληρωθεί ο ρόλος του Διευκολυντή, οι ηγέτες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον στο οποίο ο κάθε εργαζόμενος αισθάνεται ότι τον υπολογίζουν και ότι η δουλειά του έχει συνεισφορά στην επιτυχία της εταιρίας.
Ο Συνεισφέρων
Τέλος, ο Συνεισφέρων εστιάζει στη δημιουργία της εταιρικής ανάπτυξης και αποτελεσματικότητας μέσω των προσωπικών ικανοτήτων του και των ταλέντων που τον διακρίνουν. Αν και οι ηγέτες δεν είναι αυτοί που, στη πραγματικότητα, διεκπεραιώνουν , συχνά καλούνται να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητα τους, τις ικανότητες τους στην επίλυση προβλημάτων και διαφορών καθώς να συνδράμουν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Ειδικότερα, τα υψηλότερα διευθυντικά στελέχη στην ιεραρχία μιας εταιρίας χρειάζεται να αξιοποιούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους για το πως λαμβάνονται οι αποφάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΗΓΕΣΙΑ: ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ενσωματώνοντας τους τέσσερις ρόλους – του Οραματιστή, του Στρατηγικού, του Διευκολυντή και του Συνεισφέροντα – έχοντας ως βάση τον Ηγετικό Χαρακτήρα, δημιουργούμε συνθήκες που είναι απαραίτητες για να υπάρξει απόδοση με αίσθημα ικανοποίησης και εκπλήρωσης. Αυτό είναι αναγκαίο όταν χρειαζόμαστε να έχουμε υψηλή απόδοση σε συνεχή βάση και οι άνθρωποι δεν πρόκειται να έχουν την υψηλότερη δυνατή απόδοση αν δεν αισθάνονται ότι έχουν εκπληρώσει με επιτυχία, στον βαθμό που τους αναλογεί, το έργο τους. Η υποστήριξη των εταιριών και των ατόμων έτσι ώστε να επιτυγχάνουν υψηλή απόδοση με αίσθημα ικανοποίησης και εκπλήρωσης είναι η αποστολή της Wilson Learning για περισσότερα από 40 χρόνια.
Έχοντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηγεσίας, δημιουργούνται οι συνθήκες που είναι απαραίτητες για την απόδοση με αίσθημα εκπλήρωσης. Η αδυναμία ενός ηγέτη να χειριστεί αποτελεσματικά κάποιον από τους τέσσερις ρόλους μειώνει το αίσθημα εκπλήρωσης, την απόδοση ή και τα δύο μαζί. Χωρίς όραμα, οι εργαζόμενοι δεν νιώθουν υψηλό βαθμό εκπλήρωσης και πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν ότι συνεισφέρουν για το «καλό» της επιχείρησης. Χωρίς τη διεισδυτική ματιά από τον ηγέτη με Στρατηγικό ρόλο, οι άνθρωποι βρίσκουν δύσκολο να αντιληφθούν το πως η δική τους εργασία συμβάλλει στην επίτευξη των εταιρικών στόχων. Χωρίς την απαραίτητη κατεύθυνση και καθοδήγηση, το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να γίνει εχθρικό και αντιπαραγωγικό. Χωρίς την υποστήριξη, τη καθοδήγηση και τη συνεισφορά των ηγετών, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν κάποια μοντέλα ή πρότυπα απόδοσης.
ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΥΠΟ
Πιστεύουμε ότι ο Ηγετικός Χαρακτήρας είναι πολύ σημαντικός ανεξάρτητα με το επίπεδο της ιεραρχίας στο οποίο ασκείται ηγεσία σε μια εταιρία. Ο Ηγετικός Χαρακτήρας μπορεί να εκφρασθεί διαφορετικά, ανάλογα με τη θέση του ηγέτη, τις αξίες της επιχείρησης και τα ζητήματα που αντιμετωπίζονται κάθε φορά. Ωστόσο δεν ισχύει αυτό που πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι δηλαδή ο Ηγετικός Χαρακτήρας πρέπει να διαφοροποιείται όσο πιο ψηλά βρισκόμαστε στην πυραμίδα της εταιρίας. Αποτελεί τη βάση η οποία πρέπει να διέπεται από αρχές που δεν διαφοροποιούνται στην κάθε αλλαγή ου συμβαίνει στην εταιρία ή στο εξωτερικό περιβάλλον. Με τόσες αλλαγές που συμβαίνουν στις ημέρες μας, ο ηγέτης θα πρέπει να επιδεικνύει μια σταθερότητα ως προς τις αξίες και να τις εκπέμπει στους ανθρώπους του, ανεξάρτητα που βρίσκεται μέσα στην εταιρία.